Kimchi (김치)

 

Fermenteret (mælkesyregæret) kinakål er en uundværlig del af et koreansk måltid. Når man først har smagt det et par gange, bliver man nærmest afhængig og det skulle tilmed være sundt. Der findes et utal af opskrifter og det siges, at enhver koreansk husmor har sin egen opskrift. Her er en basis opskrift, som vi har haft succes med.

 

1-2 stk. kinakål skilles ad og skylles grundigt. Vandet dryppes af. Herefter saltes bladene i en times tid med 2-4 spiseskefulde groft salt. Lad bladene dryppe af og skær salatbladene i strimler på ca. 3 cm på tværs af fibrene. Hvis du laver større portioner, behøver du ikke at skære salatbladene i strimler.

 

Snit en skrællet gulerod i tynde stave eller skiver. Snit et pillet løg og et bundt forårsløg i fine strimler. Hak 3-4 store fed hvidløg. Hak et stykke ingefær fint (ca. 1 spiseske fuld).

 

Put alle ingredienser i en stor skål og drys 1 strøgen spiseskefuld stærk chilli og 1 teskefuld sukker over grøntsagerne. Bland det godt og stop det hele i et patentglas eller en krukke med et rumfang på 1,5 liter (til to kinakål). Del det eventuelt op i mindre patentglas. Det er vigtigt, at Kimchien er under et let pres. Lad den herefter stå i tre dage ved stuetemperatur. Under fermenteringen kan der løbe lidt saft ud, så placer krukken på en stor tallerken. Det lugter lidt af kål under processen. Du skal ikke åbne eller røre rundt i grøntsagerne. Efter de tre dage er kimchien klar til at spise men bliver bedre ved at stå endnu flere dage i køleskab. Der er overtryk på grund af gæringen, så pas på når du åbner glasset. Kimchien kan holde i mange uger. Hvis du bruger rene (skoldede) køkkenredskaber, kan Kimchien holde sig i op til 14 dage eller mere efter, at du er begyndt at spise af den.

 

God fornøjelse og velbekommen!